Інженерна методика дослідження кінематичних параметрів робочого органу картоплезбиральної машини - Бабій, А.В.; Головецький, І.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Необхідність виконувати дослідницькі роботи з пошуку нових рішень для отримання оптимальних конструкцій картоплезбиральних машин виникла з потребою підвищення рівня забезпеченості збиральною технікою виробників у підсобних чи невеликих фермерських господарствах. Проблема ускладнюється тим, що така машина повинна агрегатуватися з малоенергонасиченими тракторами тягового класу 0,6 т та менше. Тому при обґрунтуванні параметрів запропонованої конструкції картоплекопача рішення мають бути добре зваженими та прийнятими на основі перевірених інженерних методик для аналізу та основних підходів до конструювання сільськогосподарської техніки. У роботі наведено інженерну методику дослідження кінематичних параметрів приводного механізму лемеша як основного робочого органу однорядної картоплезбиральної машини. Суть інженерної методики полягає в тому, що вона базується на графоаналітичному методі планів при дослідженні кінематичних механізмів. Для фізичної конструкції приводного механізму лемеша картоплекопача зроблено теоретичні описи та побудовано плани швидкостей і прискорень, що дає можливість досліднику отримати вказані кінематичні параметри для будь-яких точок ланок даного механізму. У підсумку отримано ряд значень кінематичних параметрів, що характеризують роботу даного механізму та на основі яких виконується аналіз технологічної ефективності лемеша картоплезбиральної машини. Таким чином, наведена інженерна методика дослідження кінематичних параметрів механізму приводу лемеша дозволяє описати закономірності взаємодії ланок такого механізму та охарактеризувати лінійні, кутові швидкості та прискорення будь-яких точок чи ланок досліджуваного механізму. Отримані кінематичні параметри мають визначені скалярні значення та напрямки векторів, що дозволяє досліднику більш повно зорієнтуватись про їх вплив на досліджуваний процес. Перевагою такого методу є те, що швидкості чи прискорення можна визначити для будь-якої точки, що належить ланкам механізму, не застосовуючи складних аналітичних описів. На основі наведеної методики були визначені лінійні швидкості характерних точок механізму у всіх його положеннях, кутові швидкості ланок, прискорення точок та кутові прискорення ланок. Отримані значенні є основою подальшого дослідження поведінки частинки бульбоносного пласта на площині лемеша з метою визначення параметрів для забезпечення його направленого руху та інтенсивності сепарації.