Логістичні витрати транспортного підприємства: організаційні аспекти - Плекан, У.М.; Аулін, В.В.; Цьонь, О.П.; Дзюра, В.О.; Матвіїшин, А.Й. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У статті проведено аналіз наукових досліджень щодо організаційних аспектів логістичних витрат транспортного підприємства. Належні ідентифікація та аналіз логістичних витрат є передумовами їх успішної оптимізації, тому розглянуте питання є актуальним. Більшість великих транспортних підприємств використовують функціонально-зорієнтовану організаційну модель, зосереджену на функціональних підрозділах підприємства, а центрами відповідальності виступають підрозділи, цехи, відділи. Організація логістичних витрат теж може здійснюватися за центрами відповідальності, тобто структурними підрозділами, що задіяні в окремих фазах логістичної діяльності підприємства. Метою статті є визначення та обґрунтування процесного підходу до організації логістичних витрат транспортного підприємства для їх ідентифікації, контролю та оптимізації. Розглянуто функції аналізу логістичних витрат, висвітлено важливість удосконалення обліку логістичних витрат. Розглянуті підходи вітчизняних учених до методики організації логістичних витрат на підприємствах. Обґрунтовано й розроблено практичні рекомендації щодо організації діяльності, пов’язаної з забезпеченням організації логістичних витрат. Для правильного та вчасного відображення логістичних операцій обов’язковою умовою є попередня організація фіксації даних щодо даного об’єкта. Наявна методологія характеризується проблемами пошуку бази віднесення логістичних витрат до певного бізнес-процесу, тому варто модернізувати систему дану ділянку для ефективнішого виміру логістичних витрат шляхом застосування поопераційної системи з-поміж інших. Запропоновано використання процесно-орієнтованої системи організації логістичних витрат і сформовано базову концепцію процесно-орієнтованої системи організації логістичних витрат транспортного підприємства. Досліджено вплив логістичних показників на загальну ефективність роботи підприємства. Наведено структуру логістичних витрат типового підприємства.