Таргетовані атаки на супутникові інтернет-системи: виклики та підходи до захисту - Прокопович-Ткаченко, Д.І.; Звєрєв, В.П.; Бушков, В.Г.; Хрушков, Б.С.; Черкаський, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У статті аналізується одна з наймасштабніших кібератак, спрямована на використання уразливостей супутникового інтернету Starlink, що широко застосовується для забезпечення зв’язку в умовах відсутності традиційної інфраструктури. Зловмисники, використовуючи шкідливе програмне забезпечення, здійснили таргетовані атаки на пристрої, що дозволило їм отримати доступ до конфіденційної інформації та порушити роботу критичних систем. Детально описано методи атак, включаючи впровадження шкідливих програм через PowerShell-дроппери, зміну конфігурацій мережевих пристроїв та збирання чутливих даних. Особливу увагу приділено наслідкам атак, серед яких втрати даних, дестабілізація роботи мережі та уразливість ключової інфраструктури. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації щодо вдосконалення систем кіберзахисту, зокрема впровадження багаторівневих емерджентно-адаптивних нейромереж, здатних забезпечити моніторинг та реагування у реальному часі. Наголошено на важливості інтеграції міжнародних стандартів інформаційної безпеки, таких як ДСТУ ISO/IEC 27001:2023, для створення ефективної системи захисту, адаптованої до сучасних кіберзагроз.