Концепція цифрової трансформації моніторингу наукової активності учасників освітнього процесу в українському ЗВО - Качурівський, В. О.; Котовський, А. А.; Лиходід, Т. А.; Качурівська, Г. М.; Доренський, О. П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Ця наукова праця присвячена вирішенню науково-технічного завдання синтезу інформаційно-довідкової системи для цифровізації збору, збереження, обліку й аналізу наукових публікацій (тез конференцій) викладачів закладу вищої освіти в Україні, забезпечуючи цифрове формування звітності за визначеними критеріями та інтерактивну візуалізацію даних. У статті представлені: результати моделювання структури збереження даних, що відповідає стандартам бібліографічного опису; цифрову трансформацію процесу створення звітності, яка дозволяє формувати бібліографічні посилання у форматах APA, IEEE, ДСТУ 8302:2015 та експортувати їх у PDF, CSV, JSON, XML; реалізацію дашбордів для візуалізації статистичних даних у реальному часі; прогнозування наукової активності відповідно до ліцензійних вимог, що дозволяє аналізувати динаміку публікацій викладачів та студентів; обґрунтовано застосування архітектури проєкту для забезпечення віддаленого доступу та можливості спільної роботи з системою. Запропоновані в статті підходи й рішення можуть бути масштабовані для обліку наукової діяльності, серед яких наукові статті, навчально-методичні видання, патенти і інші академічні активності й досягення, які передбачені чинними в Україні Ліцензійними умовами провадження освітньої діяльності. Перспективами подальших розвідок є інтеграція створеної інформаційно-довідкової системи із зовнішніми науковими платформами (Scopus, Google Scholar, ORCID), використання ШІ для прогнозування активності, впровадження рейтингової системи та персоналізованих налаштувань для користувачів. Розроблена інформаційно-довідкова система може бути використана як SaaS-рішення для закладів вищої освіти в Україні, що сприятиме цифровій трансформації управління науковою діяльністю.