Дослідження рухових можливостей кінематичних ланок МПС при формоутворюючих рухах осьовим інструментом - Вахніченко, Д. В.; Годунко, М. О.; Писанка, С. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В статті виконано кінематичний аналіз формоутворюючих рухів верстату з механізмом паралельної структури (МПС) при виконанні типових технологічних операцій. Розглянуто математичну модель верстату типу «гексапод» при виконанні даних операцій, таких як свердління та фрезерування. Досліджено рухові можливостей кінематичних ланок МПС при лінійних, площинних та просторових формоутворюючих рухах. Визначено залежності між координатними рухами інструменту в процесі обробки та зміною довжини кінематичних ланок МПС.