Обґрунтування ефективності та класифікація компонентів технологічних середовищ для фінішної антифрикційної безабразивної обробки деталей машин - Красота, А.М.; Шепеленко, І.В.; Красота, М.В.; Осін, Р.А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
В роботі виконана систематизація існуючих уявлень про функції та призначення окремих компонентів технологічних середовищ для фінішної антифрикційної безабразивної обробки деталей. Визначено роль компонентів технологічного середовища, також їх вплив на процес формування антифрикційних покриттів. Проаналізовані хімічні механізми реакцій, що відбуваються під час фінішної антифрикційної безабразивної обробки деталі. Аналіз складів технологічних середовищ та існуючих підходів до їх вибору дозволив розробити класифікацію компонентів за функціональним призначенням. Відповідно до запропонованої класифікації основними складовими технологічного середовища є: розчинники; поверхнево-активні речовини; метали, їхні сполуки та дисперсійні добавки; антикорозійні компоненти; модифікатори в’язкості. Розглянуто властивості кожної групи компонентів технологічного середовища, а також їх вплив на формування антифрикційного покриття з підвищеними експлуатаційними властивостями. Розкрито механізм взаємодії представників окремих груп при фрикційно-механічній та фрикційно-хімічній обробці деталі. Виконані дослідження дозволять здійснювати обґрунтований підхід щодо вибору окремих компонентів технологічної рідини при розробці технологічних середовищ для нанесення антифрикційних покриттів на деталі машин.