Обґрунтування конструкції аеродинамічного сепаратора для очищення відходів насіннєвої суміші соняшника - Кошулько, В.С.; Кудрявцев, І.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Метою досліджень є обґрунтування конструктивно-технологічної схеми аеродинамічного сепаратора для очищення відходів насіннєвої суміші соняшника, який забезпечує розділення подовжених часток за питомою вагою та морфометричними характеристиками. Це досягається шляхом зміни формування псевдорозріджених шарів і послідовності використання принципів генерації псевдорозрідженого текучого середовища. Запропоновано спосіб сепарації сипучої суміші у двостадійному середовищі, що включає гравітаційну подачу частинок, зростаючий віброінерційний вплив, генерацію псевдорозрідженого середовища та відвід щільних фракцій. Друга стадія включає сепарацію із послідовним застосуванням віброінерційного та пневматичного способів генерації псевдорозріджених середовищ, використання завислого шару і створення шару низької концентрації. Обґрунтовано конструктивно-технологічну схему сепаратора колонного типу. Чисельне моделювання процесу сепарації компонентів насіннєвих відходів у камері розрідження дозволило визначити траєкторії руху та розподіл компонентів. Отримані залежності відстані між піками розподілів лушпиння та дрібних частинок (Δy) від ефективного діаметра (Dp), швидкості подачі (Va) і радіуса кривизни верхньої грані камери (R). Раціональні значення факторів: для Dp = 0,005 м → Va = 3,21 м/с, R = 0,055 м; для Va = 0,010 м → Va = 3,35 м/с, R = 0,056 м; для Dp = 0,015 м → Va = 3,49 м/с, R = 0,054 м. Середнє значення відстані між піками розподілів Δy = 0,443 м. На основі моделювання та обґрунтованих параметрів створено експериментальний зразок аеродинамічного сепаратора колонного типу, який впроваджено у виробництво ТОВ «НВО «Сортувальні машини».