Оброблення критичної інформації в корпоративних мережах на основі комбінованого підходу DLP системи з системою виявлення ботнетів - Гуральник, О. Б.; Савенко, О. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті досліджено сучасні методи та засоби оброблення критичної інформації в корпоративних мережах. Розглянуто технології Data Loss Prevention (DLP) як ключовий механізм захисту даних, особливості використання ботнетів для викрадення критично важливої інформації в корпоративних мережах. Запропоновано комбінований підхід, що інтегрує систему DLP з системою виявлення ботнет трафіку. Розроблено гібридну архітектуру моніторинг - виявлення - реагування - захист та реалізовано прототип, який блокує ексфільтрацію критичних даних, знижуючи хибно позитивні спрацювання до 2 %. Експериментальні результати підтверджують ефективність моделі та вказують на необхідність комплексного підходу до інформаційної безпеки.