Формування симбіозу ринку транспортних послуг та інноваційної діяльності на транспорті - Рожко, Н. Я.; Вовк, Ю. Я.; Рожко, С. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню функціонування ринку транспортних послуг в контексті розвитку інноваційної діяльності та побудови організаційно-економічної платформи для його ефективного функціонування. Автори наголошують на необхідності запровадження інновацій та залучення інвестицій у транспортну галузь, оскільки це має безпосередній вплив на економічний стан країни. У роботі детально розглянуто основні чинники формування ринку транспортних послуг, серед яких виділено організаційні, економічні, соціально-культурні, політичні, управлінські, військові, інфраструктурні та ресурсні фактори. Особлива увага приділяється аналізу сучасного стану транспортного ринку України в умовах воєнного часу, висвітлюються проблеми та виклики, з якими стикається галузь. Автори визначають ключові тенденції формування та розвитку ринку транспортних послуг, серед яких: впровадження інноваційних технологій, зокрема інтелектуальних транспортних систем; залучення інвестицій для розвитку галузі та виходу на міжнародні ринки; посилення транснаціональних процесів; глобалізація ринку; широке застосування цифрових технологій; підготовка кваліфікованих фахівців для забезпечення безпеки транспортної галузі в умовах переходу на цифрові платформи. У статті наголошується на важливості адаптації українського транспортного сектору до нових реалій, зокрема, переорієнтації на сухопутні маршрути через європейські країни. Автори підкреслюють необхідність впровадження рішень, які сприятимуть досягненню цілей сталого розвитку, створенню єдиної європейської транспортної системи та посиленню конкурентних переваг українських перевізників на міжнародному ринку. Дослідження акцентує увагу на ролі діджиталізації як ключового інструменту для досягнення поставлених цілей. Зазначається, що цифрові рішення в транспорті та логістиці є невід'ємною частиною сучасного розвитку галузі та запорукою ефективного товарообміну.