Модернізація ливарного виробництва промисловими роботами та маніпуляторами - Цимбал, B. M.; Карявкіна, Н. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Метою даного дослідження є оцінка ефективності інтеграції промислових дронів у ливарне виробництво для підвищення рівня автоматизації, продуктивності та безпеки праці. Робота зосереджена на використанні безпілотного літального апарата DJI Matrice 300 RTK для транспортування матеріалів, нанесення захисних покриттів та контролю якості в складних умовах ливарного виробництва. Основним завданням є визначення впливу дронів на оптимізацію виробничих процесів, зменшення рівня дефектності продукції та мінімізацію ручної праці в небезпечних умовах. Методологія дослідження включає комплексний аналіз можливостей використання промислових дронів, математичне моделювання їхнього руху в умовах ливарного виробництва та експериментальну перевірку в реальних виробничих умовах. Розглянуто вплив високих температур, забруднення повітря металевим пилом та обмеженого простору на роботу дрона. Розроблена математична модель дозволяє оптимізувати траєкторії польоту для забезпечення точного позиціонування, мінімізації енерго-споживання та підвищення ефективності виконання завдань. Експериментальні дослідження підтвердили доцільність використання дронів для внутрішньоцехової логістики, автоматизованого нанесення покриттів і контролю якості виливків. Використання дронів дозволяє скоротити час транспортування матеріалів, покращити рівномірність нанесення покриттів та здійснювати ефективний моніторинг виробничих процесів, що позитивно впливає на якість продукції та знижує виробничі витрати. Отримані результати свідчать про високу ефективність застосування промислових дронів у ливарному виробництві, що сприяє його модернізації та підвищенню рівня автоматизації. Запропоновані рекомендації щодо покращення роботи дронів, зокрема оптимізація алгоритмів навігації та вдосконалення термозахисту, були впроваджені на підприємстві та інтегровані у навчальний процес. Перспективними напрямами подальших досліджень є розробка вдосконалених сенсорних систем, підвищення стійкості дронів до екстремальних умов та розширення їхнього функціоналу для застосування в інших промислових галузях.