Синтез гальмівних елементів муфт двосторонньої дії для гвинтових конвеєрів - Ляшук, О. Л.; Цьонь, О. П.; Юр’єв, О. А.; Паньків, С. М.; Цьонь, Г. Б. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті розглянуто проблему підвищення надійності та захисту гвинтових конвеєрів шляхом удосконалення конструкції запобіжної муфти двосторонньої дії. Запропоновано нову конструкцію муфти, яка забезпечує захист робочих органів від перевантажень та дозволяє реверсне провертання у випадках заклинювання. Основну увагу приділено автоматизованому синтезу послідовностей збирання вузла на основі «зворотного» методу, що передбачає моделювання процесу розбирання з подальшим інвертуванням. Застосовано бінарне відношення обмеження рухливості (БВОР) для формалізації просторових зв’язків між деталями у вигляді матриць. Розроблено програмне забезпечення з інтеграцією в середовище CAD (SolidWorks), яке дозволяє автоматично генерувати математичну модель виробу та формувати оптимальну технологію збирання. Результати дослідження підтверджують ефективність запропонованого підходу для проектування складальних вузлів і технологій збирання у сучасному машинобудуванні.