Модернізація сталевих ферм із труб квадратного та прямокутного перерізу - Портнов, Г. Д.; Дарієнко, В. В.; Пукалов, В. В.; Яцун, В. В.; Гудзь, С. А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Проаналізовано напружено-деформований стану вузлів кроквяних ферм із гнутозварних профілів прямокутного перерізу (ГЗП) та способів підвищення їх несучої здатності. Визначено, що низький коефіцієнт використання матеріалу в серійних конструкціях обумовлений нерівномірним розподілом напружень у зонах сполучення поясів і решітки. Для зниження концентрації напружень запропоновано введення проміжних елементів. Обґрунтування конструктивних рішень виконано за допомогою методу скінченних елементів у комбінації зі спеціалізованим програмним комплексом IDEA StatiCa. На прикладі розрахунку вузла ферми доведено, що впровадження локального підсилення дозволяє збільшити несучу здатність конструкції у 1,45 рази без зміни її геометрії. Результати підкреслюють ефективність використання сучасних інструментів моделювання для оптимізації сталевих покриттів.