Дослідження технологічних рішень при зведенні залізобетонних будівель та споруд в будівництві - Скриннік, І. О.; М. О. Федотова; Дарієнко, В. В.; Яцун, В. В.; Артеменко, Д. Ю. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті висвітлено сучасний стан проблеми та здійснено аналіз конструктивних і організаційно-технологічних рішень, що застосовуються при зведенні полегшених залізобетонних конструкцій. Процес створення ефективних будівельних систем безпосередньо пов’язаний із технологією їх реалізації, оскільки технологічні обмеження нерідко стають ключовим чинником, що впливає на доцільність впровадження тих чи інших інженерних рішень. Одним з таких рішень є застосування вкладок-порожнистих, що не виймаються після тверднення бетону. Такі елементи дають змогу формувати внутрішню геометрію конструкцій, забезпечуючи зменшення матеріаломісткості та вагових характеристик без зниження несучої здатності.