Застосування палевого кріплення ґрунтів при виконанні технології земляних робіт в незв’язних та сипучих ґрунтах - Скриннік, І. О.; Федотова, М. О.; Дарієнко, В. В.; Яцун, В. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В умовах війни освоєння підземного простору у зв’язку з будівництвом укриттів і не лише справедливо можна вважати одним із найважливіших і динамічних напрямків у будівництві як України так і в цілому світі. В даній статті проведений аналіз існуючих способів для кріплення котлованів та траншей щоб не відбулось обвалення. Описаний новий метод і технологію протизсувного кріплення, які дозволяють тимчасово (на час виконання земляних робіт) стримувати земляні стінки вертикальні траншей та котлованів не малої глибини до 4 м від обвалу. Запропоновані рішення дуже актуальні в умовах щільної забудови, коли немає можливості влаштовувати відкоси. Розглянута технологія є простою, дозволяє зменшити трудомісткість робіт в порівнянні з іншими методами та знижує їхню вартість.