Виявлення типових відмов елементів автомобілів групи Renault та обґрунтування вибору запасних частин - Тищенко, С. Ю.; Аулін, В. В.; Гриньків, А. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В статті розглядаються методи виявлення і дослідження відмов елементів (вузлів деталей, систем, агрегатів) автомобілів. Основні проблеми процесу ефективності експлуатації легкових автомобілів безпосередньо залежить від цілісного підходу до реалізації заходів матеріально-технічного забезпечення, включаючи планування обсягів постачання та управління запасами запасних частин на підприємствах, що здійснюють технічне обслуговування та поточний ремонт, починаючи з дистриб’юторських мереж і завершуючи дилерськими СТО. Проведено аналіз останніх досліджень щодо ключових умов стабільного функціонування автомобільних сервісних систем (таких як СТО, логістичні центри з постачання запчастин і склади автомобільних комплектуючих) та розроблено ряд заходів, спрямованих на підвищення їхньої ефективності. Це також потребує впровадження відповідних методів аналізу, оцінювання та прогнозування їхньої поведінки в умовах динамічних систем обслуговування клієнтів. Визначено номенклатуру елементів, що лімітують працездатність (або «критичних» за працездатністю) автомобілів та ступінь впливу елементів автомобілів марки Renault. Виявлено рівень значущості впливу відмов елементів автомобілів на рівень їхньої працездатності. Розроблено методику переходу елементів, що обмежують ресурс автомобілів в ранг запасних частин.