Підвищення ефективності використання парків транспортних та технологічних машин шляхом вдосконалення системи технічного обслуговування і ремонту - Харченко, С. В.; Байцан, В. Г.; Косякевич, Д. П.; Лисенко, С. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Стаття присвячена виявленню механізмів підвищення ефективності використання парків транспортних та технологічних машин шляхом удосконалення системи технічного обслуговування і ремонту. Подано напрями вдосконалення організації виробництва з технічного обслуговування і ремонту парків транспортних та технологічних машин з метою підвищення ефективності їх використання. Показано, що система машин складається зі створенням парків транспортних і технологічних машин. Серед їх характеристик виділено призначення машин, рівень їх продуктивності, вік та напрацювання за час експлуатації, країну-виробника. Розглянуто модульна структура парків транспортних та технологічних машин за визначеними модульними ознаками. Запропонована структура дасть максимальну ефективність використання парку машин, їх виробничу і технічну експлуатацію. Визначені основні принципи формування парків машин. Сформульовані основні шляхи удосконалення системи технічного обслуговування і ремонту машин. Визначені переваги удосконаленої системи: підвищення ефективності та продуктивності, поліпшення надійнісних властивостей машин, підвищення безпеки та зниження ризиків, оптимізація планування та управління ресурсами. Особливу увагу приділено мінімізації витрат на технічне обслуговування і ремонт машин та його варіантам: профілактичні впливи та усунення пошкоджень після відмов елементів транспортних і технологічних машин. Визначено системи технічного обслуговування і ремонту для забезпечення справності та працездатності машин: планово-попереджувальна, заявна система, система на основі проведення технічного діагностування. Сформульовані системоутворюючі принципи парків машин. Запропоновані шляхи вирішення ряду проблем з підвищення ефективності використання парку транспортних і технологічних машин.