Інтелектуально-контекстна модель класифікації середовищ інтернету речей - Підлісний, Ю. І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті представлено інтелектуально-контекстну модель класифікації середовищ Інтернету речей (IoT), яка ґрунтується на комплексному врахуванні ключових параметрів, таких як рівень вбудованого інтелекту, контекст функціонування, рівень безпеки та динамічність системи. Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням складності екосистем IoT, що характеризуються гетерогенністю пристроїв, різноманітністю умов експлуатації, необхідністю адаптації до змін у навколишньому середовищі та підвищеними вимогами до безпеки. Критичний аналіз існуючих підходів до класифікації IoT виявив їхні основні обмеження: вузьку орієнтацію виключно на технічні або функціональні ознаки, недостатнє врахування поведінкових характеристик та інтелекту пристроїв, а також ігнорування контексту функціонування та ландшафту кіберзагроз. Розроблена модель усуває зазначені недоліки та забезпечує точніше структурування середовищ IoT шляхом урахування їхнього функціонального призначення, архітектурних особливостей та здатності до автономного прийняття рішень. Вона може застосовуватися для системного аналізу, формалізації ризиків, оптимізації механізмів реагування на загрози, а також проєктування ефективних стратегій кібербезпеки та адаптивного управління в динамічних середовищах. Запропонована класифікація дає змогу узагальнити існуючі типи IoT-систем і закладає підґрунтя для розробки нових, більш гнучких і захищених архітектур. Практична значущість отриманих результатів полягає в їхній придатності для використання в різних галузях, де важливими є інтелектуальна обробка даних, контекстна обізнаність і стійкість до кіберзагроз - зокрема в Індустрії 4.0, електронній охороні здоров’я, інтелектуальних транспортних системах і розумних містах.