Синтез трійкового дворозрядного лічильника на базі трійкових Т-тригерів - Єфіменко, Т. О.; Мартинович, Л. Я. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті досліджується застосування трійкової логіки в цифрових пристроях шляхом розробки дворозрядного асинхронного трійкового лічильника на базі Т-тригерів, реалізованих з використанням біполярних порогових елементів. Проведено огляд сучасного стану трійкової логіки, розглянуто її переваги, недоліки та проблеми синтезу логічних функцій. Запропонована схема забезпечує надійне перемикання між трьома логічними станами (−1, 0, +1) та охоплює дев’ять циклічних станів. Підтверджено працездатність і потенційну ефективність трійкового підходу в порівнянні з двійковими аналогами, а також окреслено перспективи його подальшого розвитку в напрямі синхронних схем.