Метод інтегрального аналізу зв’язків між джерелами інформації на основі часово-семантичних метрик - Каланча, А. Д.; Угрин, Д. І.; Доренський, О. П.; Литвин, В. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Праця присвячена дослідженню взаємозв’язків між інформаційними джерелами в українському інформаційному просторі, зокрема між новинно-політичними каналами в Telegram. У роботі визначено основні недоліки наявних методів аналізу, що переважно орієнтовані на англомовний контекст і не враховують динамічну природу інформаційних джерел. Як альтернативу цим методам запропоновано новий метод інтегрального аналізу, який поєднує одночасно кілька незалежних метрик: лексичну подібність та часово-семантичний вплив. Запропонований та реалізований підхід дозволяє оцінювати не лише змістову схожість джерел, а й характер їхніх взаємодій у часі, формуючи багатовимірну матрицю зв’язків. Отримані результати демонструють ефективність інтегрального підходу для виявлення прихованих структур інформаційного впливу, що можуть бути використані для подальшого розвитку систем моніторингу.