Технологічне проєктування способів навивання широкосмугових гвинтових спіралей обертовою втулкою - Гевко, І. Б.; Рогатинський, Р. М.; Ляшук, О. Л.; Пилипець, М. І.; Ткаченко, І. Г.; Комар, Р. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Дослідження присвячено технологічному проєктуванню способів навивання широкосмугових гвинтових спіралей обертовою втулкою. У статті обґрунтовано схеми двох типів виготовлення широкосмугових гвинтових спіралей обертовою втулкою. Зокрема без калібрування на етапі навивання та з операцією калібрування при навиванні. Висота отриманих широкосмугових гвинтових спіралей в значній мірі залежить від попередньої підготовки смуги. Вона передбачає виконання додаткових операції перед навиванням, таких як вирубування або вирізання трикутних чи трапецеїдальних сегментів на смуговій заготовці. Тому, при забезпеченні таких варіантів способу отримання широкосмугових гвинтових спіралей, їхня висота відповідно зростатиме у порівнянні із класичними аналогами. Для обох типів обґрунтованих способів навивання широкосмугових гвинтових спіралей обертовою втулкою визначено і представлено базові конструктивно-технологічні параметри процесу їх виготовлення. Також в роботі значна увага приділена аналізу конструкційних матеріалів та інструментарію, які використовуються при виготовленні широкосмугових гвинтових спіралей.