Дослідження точності виготовлення зубчатого зачеплення гідравлічних шестеренних насосів гр.3 - Щербина, К. К.; Годорожа, В. А.; Кириченко, А. М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті представлено результати дослідження параметрів точності виготовлення зубчастого зачеплення гідравлічних шестеренних насосів групи 3. Актуальність дослідження зумовлена підвищеними експлуатаційними навантаженнями на насоси цієї групи, що вимагає забезпечення високої точності геометричних параметрів зубчастих коліс з метою досягнення оптимальних показників герметичності, зниження гідравлічних втрат та забезпечення довговічності елементів зачеплення. У ході дослідження проаналізовано основні технологічні похибки, що виникають при виготовленні зубчастих коліс, а саме: відхилення профілю, кроку, концентричності та бокового зазору. Оцінено вплив зазначених відхилень на основні гідромеханічні характеристики шестеренних насосів групи 3, включаючи коефіцієнт корисної дії, рівень вібрацій і шуму, а також зносостійкість елементів зачеплення при високих навантаженнях. Для контролю геометричної точності застосовано сучасні засоби вимірювання, зокрема оптичну та контактну профілометрію, що дало змогу здійснити кількісну оцінку точності обробки. На підставі отриманих даних обґрунтовано рекомендації щодо удосконалення технології обробки зубчастих коліс насосів групи 3. Зокрема, проаналізовано ефективність шевінгування як одного з ключових етапів досягнення необхідної точності. Доведено, що застосування цього методу дозволяє забезпечити досягнення 7–8 ступеня точності за DIN 3962, суттєво знижує параметри шорсткості поверхонь та сприяє покращенню контактної витривалості. Окрему увагу приділено впливу режимів термічної обробки на стабільність геометричних параметрів зачеплення, особливо в умовах роботи при змінних навантаженнях. Під час аналізу шевінгування зубчастих коліс шестеренних насосів групи 3 встановлено, що найбільші відхилення спостерігаються за показниками накопиченої похибки кроків та радіального биття зубчастого вінця, які мають критичний вплив на рівень пульсацій об’ємної подачі та стійкість до втомного руйнування. Отримані результати дозволяють сформувати обґрунтовану технологічну стратегію виготовлення високоточних зубчастих передач для насосів, що функціонують у важких режимах експлуатації. Таким чином, результати дослідження є значущими для підвищення ефективності та надійності гідравлічних шестеренних насосів групи 3, які широко застосовуються в енергомашинобудуванні, мобільній техніці та системах промислової гідравліки. Удосконалення точності елементів зачеплення безпосередньо впливає на стабільність вихідних параметрів насосів, таких як об’ємна подача та крутний момент, що є критичним у контексті забезпечення функціональної надійності гідравлічних систем.