Підвищення надійності кулько-гвинтового гідропідсилювача рульового управління із аксіальною структурою приводу - Апаракін, А. Р.; Щербина, К. К.; Кириченко, А. М.; Годорожа, В. А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті проаналізовано конструктивні недоліки класичних кулько-гвинтових гідропідсилювачів, зокрема виникнення перекидального моменту на рейці-поршні, який прискорює знос деталей, знижує надійність і ККД рульового механізму. Запропоновано вдосконалену конструкцію зі зміщенням вісей поршня та гвинта до початкової площини рейкової передачі. Це дозволяє очікувати зменшення сил тертя, зносу вузлів та підвищення ККД на 5,9%. Проведено аналітичне обґрунтування ефективності запропонованої конструкції.