Оцінка впливу водневих добавок на довговічність та надійність двигунів внутрішнього згоряння - Шалапко, Д. О.; Тарандушка, Я. І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті досліджено вплив водневих добавок на експлуатаційні характеристики, довговічність та надійність двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ). Проведено літературний огляд сучасних досліджень щодо ефективності згоряння, викидів шкідливих речовин та продуктивності двигунів при використанні водню як добавки до традиційних палив. Подано результати експериментальних досліджень з аналізом змін температурних режимів, зносу деталей, впливу водневої крихкості та підвищеного вмісту вологи на мастильні матеріали. Обґрунтовано технічні виклики та перспективи широкого впровадження водневих технологій у транспорті. Зроблено висновки щодо необхідності розробки нових матеріалів, систем охолодження та мастил для забезпечення тривалого ресурсу роботи ДВЗ з водневими добавками.