Можливі прогресивні методи переробки автомобільних шин - Шльончак, І. А.; Рудь, М. П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Збільшення кількості виробленої продукції спричиняє збільшення виробничих відходів. Проблема надмірних виробничих відходів в Україні стоїть гостро. Одним з найбільш екологічно шкідливих утворень, що забруднюють навколишнє середовище, є гумотехнічні вироби. Перелік виробів з гуми великий: ізоляція для проводів, рукавички, предмети домашнього вжитку, взуття та, звичайно ж, шини. Метою статті є дослідження можливих методів переробки автомобільних шин та встановлення найраціональнішого методу з точки зору сучасних інноваційних методів переробки шин. Одним з найпоширеніших гумотехнічних виробів є шини. Склад сучасних шин являє собою суміш різних компонентів: добавок, наповнювачів, пластифікаторів та інших спеціальних добавок. Постійне збільшення кількості відпрацьованих шин є проблемою в усьому світі. Оскільки гума має високу стійкість до факторів навколишнього середовища, накопичення великих обсягів використаних шин створює серйозну екологічну проблему. Сучасні та інноваційні технології переробки використаних шин допоможуть її вирішити. Існує ряд різних методів переробки автомобільних шин. Тому в дослідженні представлені різні методи переробки автомобільних шин. Особлива увага приділялася сучасним методам. Існує ряд різних методів переробки автомобільних шин. Одним із поширених методів переробки шин є рекуперація енергії. Статистичні дані показують, що подрібнення використаних шин також є одним із сучасних методів їх переробки. Дослідження з використанням аналітичного методу збору інформації встановили шкідливий вплив звалищ використаних автомобільних шин. У зв'язку з цим питання переробки шин у світі стає надзвичайно гострим. Така ж ситуація спостерігається і в Україні. У статті зроблено висновки щодо найпоширеніших методів переробки автомобільних шин. Основні методи переробки автомобільних шин базуються на рекуперації енергії, яка була витрачена на їх виробництво.