Порівняльний аналіз несучої здатності дослідних пошкоджених залізобетонних елементів, підсилених металевими обоймами - Карпюк, І. А.; Клименко, Є.В.; Даниленко, Д.С.; Карпюк, М. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
В роботі представлені результати досліджень та порівняльний аналіз несучої здатності деформативності та тріщиностійкості доведених у попередніх випробуваннях до граничного стану (ULS) базальтобетонних балок, підсилених металевими обоймами. Ці дані представлені у вигляді експериментально – статистичних залежностей основних параметрів працездатності дослідних зразків від конструктивних чинників та рівнів малоциклового повторного навантаження. Проведені експериментально-теоретичні дослідження показали, що руйнування дослідних зразків-балок з великими і середніми прольотами зрізу при знакозмінному малоцикловому навантаженні відбувається за небезпечними похилими наскрізними тріщинами від переважної дії згинальних моментів в повздовжніх елементах підсилення обойми, у повздовжній розтягнутій арматурі а також поперечних стержнів балки та обойми границі текучості.