Зміна потужності та витрати палива при частковому відключенні циліндрів двигуна в колісному транспортному засобі - Молодан, А.О.; Полянський, О.С.; Дубінін, Є.О.; Артьомов, М.П.; Пушкаренко, О.Ю. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
Наведена методика розрахунку дозволяє оцінити вплив відключених циліндрів на потужність двигуна, загальну ефективність та витрату палива. Дослідження показало, що відключення циліндрів призводить до пропорційного зниження потужності двигуна. Це означає, що потужність двигуна потужністю 154,5 кВт знижується до 113,4 кВт з двома відключеними циліндрами і падає до 70,3 кВт при відключенні чотирьох циліндрів. Зменшення споживання палива особливо помітне на холостому ходу - на 27% після відключення половини циліндрів. Однак паливна ефективність знижується зі збільшенням навантаження на двигун, поки не досягає нуля при коефіцієнті завантаження двигуна. Розбіжності між експериментальними та розрахунковими даними по витраті палива та потужності мінімальні і становлять близько 7-8% при максимальному навантаженні. Дизельні двигуни мають потенціал для підвищення ефективності за рахунок відключення певних циліндрів, але фактична економія палива залежить від декількох факторів, включаючи кількість активних циліндрів, конфігурацію двигуна, навантаження і механічні втрати, що виникають у відключених циліндрах. Розроблено вдосконалений метод аналізу додаткових енергетичних втрат у двигуні, спричинених впливом вимушених і власних коливань моторно-трансмісійних систем колісних транспортних засобів. Використано функцію Меандра в контексті гармонійного моменту та ряди Фур'є. Запроваджено метод визначення потужності механічних втрат та енергії на насосні ходи, що враховує зміни температурного режиму у відключених циліндрах двигуна за підвищеної нерівномірності крутного моменту. Визначено допустиму кількість відключених циліндрів, що враховує вплив на потужність і надійність роботи колісних машин. Представлено метод оцінювання надійності базових деталей двигуна в контексті збільшення нерівномірності крутного моменту при відключенні частини циліндрів.