Підвищення якості оцінювання стійкості колісних машин використанням теорії обмежень - Полянський, О.С.; Дубінін, Є.О.; Коробко, А.І.; Байдала, В.Ю. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
У статті розглянуто проблему оцінки стійкості колісних машин, яка є важливою характеристикою, що впливає на безпеку руху, а також на економічні показники експлуатації колісних машин. Проаналізовано існуючі алгоритми прийняття рішень за допомогою теорії обмежень при оцінці стійкості колісних машин, розглядаючи п’ять видів логічних дерев та встановлюючи правила їх застосування для аналізу динамічної стійкості транспортних засобів. Виявлено, що ці алгоритми мають обмежену точність, що пов’язано з відсутністю враховання усіх факторів, які впливають на стійкість колісних машин, або не можуть враховувати ці фактори з достатньою точністю. На основі цього розроблено правила застосування логічних дерев для більш точного дослідження стійкості колісних машин, що дозволяють враховувати більше факторів, які впливають на стійкість колісних машин, з більшою точністю. Використовуючи отримані в роботі рішення, можна значно розширити обсяг вимірювань, дозволяючи здійснювати більш об’єктивний аналіз параметрів транспортних засобів у різних умовах експлуатації. Проведено дослідження для оцінки точності розроблених правил з використанням різних наборів даних, які включали інформацію про параметри колісних машин і результати випробувань на динамічну стійкість. Результати досліджень показали, що розроблені правила дозволяють істотно підвищити точність оцінки стійкості колісних машин. Розроблено рекомендації для вдосконалення якості випробувань на динамічну стійкість колісних машин, які стосуються вибору параметрів випробувань і методів обробки даних. Підкреслено, що використання теорії обмежень може значно покращити якість випробувань на динамічну стійкість колісних транспортних засобів, надаючи відповідні підходи та методології для вдосконалення цього процесу. Результати дослідження, представлені в статті, мають важливе значення для підвищення безпеки руху й економічної ефективності експлуатації колісних машин.