Основні аспекти діяльності third party logistics в сучасних реаліях транспортних перевезень - Рожко, Н.Я.; Слободян, Л.М.; Матвіїшин, А.Й.; Бабій, М.В.; Міронов, Д.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
У роботі визначено мету відповідальної логістики, яка полягає в доставці вантажів у встановлені терміни з мінімальними витратами праці та матеріальних ресурсів з урахуванням ступеня відповідальності на кожному етапі доставки вантажу від виробника до споживача. Автором запропоновано чотири етапи ефективної відповідальної логістики. Підтверджено, що на першому етапі доцільно поставити завдання, які має вирішувати бізнес-логістика. Другий етап присвячений аналізу передового досвіду в досліджуваній області, вивченню логістики конкурентів, аналізу наявної інформації. Третій етап передбачає розробку стратегії підприємства. Автором запропоновано чотири етапи ефективної відповідальної логістики. Підтверджено, що на першому етапі доцільно поставити завдання, які має вирішувати бізнес-логістика. Другий етап присвячений аналізу передового досвіду в досліджуваній області, вивченню логістики конкурентів, аналізу наявної інформації. Третій етап передбачає розробку стратегії підприємства. Четвертий етап вносить корективи після перших результатів роботи. У дослідженні стверджується, що логістична місія повинна забезпечувати систему, яка спрямована на підвищення якості продукції та послуг підприємства, його конкурентоспроможності, інтеграції постачальної, виробничої та маркетингової діяльності. У процесі обслуговування споживачів система також повинна забезпечувати додаткові конкурентні переваги в ланцюжку поставок, щоб максимізувати загальну вартість товарів для кінцевого споживача. Для підвищення рівня відповідальної логістики пропонується застосовувати послуги 3PL (від англ. third-party logistics), що означає надання комплексу логістичних послуг від доставки та складування на місці до управління замовленнями та відстеження руху вантажу. У роботі названо основні помилки в роботі 3PL оператора, які призводять до додаткових витрат і впливають на терміни доставки. Підсумовуючи вищесказане, можна сказати, що використання оператора 3PL прискорить процес переконання потенційних і поточних клієнтів у здатності трансформувати свої ланцюги поставок – забезпечуючи винятковий контроль і обслуговування за найнижчою ціною. Зосередження на постійному вдосконаленні процесів за допомогою стратегічного моделювання може допомогти відрізнити логістичні послуги від інших постачальників і встановити довгострокові відносини з клієнтами.