Дослідження залежності сил затиску в захватному пристрої робота від його конструктивних параметрів та межі міцності деталі - Годунко, М. О.; Мажара, В. А.; Щербина, В. К.; Кравченко, Р. А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті запропоновано удосконалений підхід до визначення сумарних сил затиску призматичних захватних пристроїв роботів. Акцент зроблено на врахуванні конструктивних особливостей (кут призми, ексцентриситет вершини, напрям дії сили інерції) та міцності тонкостінних виробів. Подано основні розрахункові співвідношення, їх аналітичне обґрунтування та відповідні графічні матеріали.